- Introduktion
- Projekt/Fritid
- Boende
- Inspiration
- Frågor/Anmälan
- Priser/Visum
Volontärarbete i Nepal
Arbeta som volontär i Nepal med AVISTA
Programmen är för närvarande inställda p.g.a. den pågående pandemin!
Nepal är ett vackert land som lockar med varierade sevärdheter: bland annat den färgstarka huvudstaden Katmandu och världens högsta berg, Mount Everest. Landet drabbades dock av en allvarlig jordbävning 2015 som lämnade många överlevande med en sämre levnadsstandard. Nu har du möjlighet att vara med om ett spännande äventyr och samtidigt vara med om att hjälpa Nepals invånare i sin väg tillbaka. Ta chansen och gör en insats med Avistas volontärprogram i Nepal!
Tryggt, lärorikt och stöd under hela vistelsen
Vår samarbetspartner har lång erfarenhet av volontärarbete med deltagare från hela världen. Under hela volontärperioden bor du i en trygg och säker omgivning, får hälsosam och god mat, stöd och utbildning samt kunskap om Nepal.
Vi har lagt särskild vikt vid att samarbeta med en organisation som inte bara har meningsfulla projekt och en god förankring i samhället utan också goda förutsättningar att ge deltagarna i programmet den trygghet och det stöd som är nödvändigt under vistelsen.
Programmet är mycket flexibelt och du styr delvis själv hur mycket du volontärarbetar och hur mycket ledig tid du vill ha. Programlängden är vanligen 2-12 veckor men möjlighet finns att volontärarbeta längre tid. På fritiden umgås volontärerna mycket tillsammans men du erbjuds också att vara med i olika aktiviteter och få hjälp med tips och råd på utflykter. Kort sagt kombinerar programmet möjligheten att göra nytta med en rik personlig erfarenhet och chansen att lära känna Nepal inifrån.
Fakta om Nepal
Befolkning | Ca 31 miljoner människor |
Språk | Nepali är officielt språk. Ett flertal minoritetsspråk. Engelska är gångbart. |
Valuta | Nepalesisk rupie |
Huvudstad | Katmandu |
Tidsskillnad | Plus 4 timmar och 45 minuter |
Visum | Ja , se information under “Resan /Villkor” |
Besök gärna Nepalesiska ambassadens hemsida för mer information |
Läs mer om klimatet i Nepal
Katmandu är beläget i bergen på knappt 1.400 m höjd och har ett ganska milt klimat, temperaturen går sällan under noll grader. Under sommarhalvåret, mars – maj, är vädret behagligt och temperaturen varierar mellan 23-25 grader. Juni till augusti är det monsunperiod med mycket regn. Då är vädret varmt och fuktigt med medeltemperaturer mellan 20° och 30° (upp till 40°). Under vintermånaderna september – februari är det betydligt kallare och termometern kan gå ner till noll grader (medel 9° till 23°).
Tillbaka till toppen
Projekten i Nepal
Alla projekt
Nepal håller på att återhämta sig efter jordbävningen 2015. Behoven är stora och alla som vill hjälpa till är välkomna och uppskattade .
De flesta deltagare arbetar som volontärer 2-12 veckor men möjlighet finns att stanna längre tid. Alla volontärer arbetar med minst ett projekt som brukar utföras ca fem timmar per dag. Volontärer som stannar en längre tid brukar prova på olika projekt.
I Nepal kan du välja mellan volontärarbeten inom följande områden. Läs mer om projekten och din roll:
Undervisning
Utbildning är otroligt viktigt, det ger unga människor en chans att bryta sig ur fattigdom och skapa sig en ljusare framtid. I skolorna behöver också många förbättringar göras. Det saknas ofta tillräckliga ekonomiska resurser och allmänna skolor håller generellt sett låg standard. Det är sällan det finns tillräckligt med lärare och klasserna omfattar alltför många elever.
Som volontär kommer du att hålla i lektioner i engelska, enklare matematik samt hantverk och konst. Barnens ålder varierar men alla går i grundskolan. Som volontär är du en stor tillgång med dina kunskaper i engelska samt genom att du underlättar för på skolan. Du bidrar inte bara med undervisning utan skapar även motivation och iver hos barnen att lära sig, samt förstärker bilden av utbildning hos lokalbefolkningen. Det behövs inga särskilda förkunskaper för att undervisa utan all undervisning är på en mycket grundläggande nivå. Vår samarbetspartner hjälper dig att komma igång med din undervisning och finns hela tiden där som ett stöd.
Exempel på arbetsuppgifter:
- Undervisa i engelska, enklare matematik samt konst och hantverk
- Skapa en lekfull och pedagogisk miljö för barnen att lära och vistas i
- Hjälpa till att ta fram skolmaterial som används på lektionerna (t.ex. stenciler och häften)
- Assistera de lokala lärarna på bästa sätt för att hålla så bra undervisning som möjligt
- Hålla koll på närvaron på lektionerna och försöka att uppmuntra barnen till att gå i skolan.
Daghem
Alla barns utveckling är en av de viktigaste satsningar av Nepals nya demokrati. Organisationen och volontärerna kan bidra med att stödja barnens tillväxt.
På daghemmet, som ligger i enkla lokaler, ger man barnen mat och deltar i daghemmets dagliga aktiviteter.
Som volontär är vanliga arbetsuppgifter att:
- Organisera pedagogiska lekar och aktiviteter i syfte att träna koordinationsförmåga, minne och tal
- Ta hand om barnen, ge dem mat
- Assistera den lokala personalen
- Hjälpa till med alla andra former av dagliga sysslor som behöver göras på daghemmet.
Barnhem
Fattigdom, konflikter och kriser som jordbävningar och översvämningar påverkar livet i Nepal. Många barn som hamnat på barnhem har alla haft unika levnadsöden är ofta föräldralösa och har levt i fattigdom innan de hamnade på barnhem. Nepalesiska barnhem är i stort behov av resurser och har ofta långt ifrån tillräckligt med vare sig personal eller pengar. Där finns ett stort behov av entusiasm och energi och volontärerna arbete både behövs och uppskattat
Alla volontärprojekt riktade mot barn syftar till att ge chansen till ett bättre liv genom utbildning och hälsovård, men många volontärer som valt att arbeta på barnhem har upplevt att de fått extra stort utbyte av tiden som volontär. Här känner många att man bidrar till ett tryggare samhälle och får en mycket personlig kontakt med barnen.
Som volontär är vanliga arbetsuppgifter att:
- Hjälpa barnen med läxor och andra skoluppgifter
- Undervisa i engelska och datorkunskap
- Ge extra stöd till barn med inlärningssvårigheter
- Organisera spel, lekar och ägna mycket personlig tid åt barnen
- Underlätta för den lokala personalen och hjälpa till med alla möjliga dagliga sysslor på barnhemmet.
Vad ingår i programmet
- Transfer till och från flygplatsen i Katmandu vid ankomst och avresa
- Boende på Camp i rum för 4 personer av samma kön
- Vanligtvis två eller tre måltider per dag. Exakt måltidsschema får du när du bokat dig
- Aktivitetsprogram
- Koordinator att vända sig till på plats
- Lokal transport till och från volontärarbetet vid behov
- Praktisk information och förberedelsematerial före avresan
Vad ingår inte i programmet
- Flyg till och från destinationen
- Visum kostnader
- Försäkring
- Eventuella vaccinationer
- Måltider som inte ingår i programmet
Beställ information om programmet i Vietnam
Tillbaka till toppen
Fritid
I Katmandu med omnejd finns mycket att se och göra på fritiden, t.ex. besöka Garden of Dreams i Thamel eller Durban Square. Under helgerna är du ledig och har tid att göra utflykter, utforska omgivningen eller umgås med andra volontärer.
Utflykter
Mot en extra kostnad går det att boka in ett utflyktspaket. Se vad som ingår i paketet nedan:
• Pokhara: Res till den pittoreska staden Pokhara som ligger ca 25 mil från Katmandu. Där har du möjligheten att ta del av många sevärdheter och aktiviteter. Du kan bland annat se buddhistiska tempel, spela vattensporter och ta del av Nepals historia.
• Chitwan: Besök Chitwan och du kommer att få uppleva nepalesiskt naturliv. Närmare 500 djurarter har identifierats i området, bland annat noshörningar. I Chitwan finns också möjligheten att se djuren på ett elefantsafari.
Tillbaka till toppen
Boende
Camp i Katmandu, Nepal
Campen i Nepal ligger i utkanten av Katmandu. Det är dock lätt att ta sig till stadens centrum genom att hoppa på en buss eller att ta en tuk-tuk, vilka finns att tillgå ungefär 5-10 minuters promenad från campen.
På campen finns sällskapsrum, datorer med internet, satellit-tv, och mini bibliotek.
På campen serveras hälsosam och god mat, vanligen två eller tre gånger om dagen. Maten är tillagad av den lokala personalen och brukar uppskattas av volontärerna.
Vanliga frågor om boende
På alla våra kursorter hjälper vi till att boka boende. Ordnar du eget boende kan vi alltid ge dig ett pris på enbart kurs.
I de flesta boenden är ankomstdagen söndag före kursens start och avresedagen lördag efter kursens slut, men det finns många undantag. Du får information med vår bekräftelse.
Du har alltid möjlighet att fråga oss om att boka extranätter men det är inget vi kan garantera.
Boende i familj
Om du bor i familj bor du som ensam svensk. Endast om skolan inte finner andra lämpliga alternativ kan det i undantagsfall inträffa att två svenskar placeras tillsammans. Givetvis får du också bo med en kamrat om du begär det. Ni kan också ha önskemål om att bo nära varandra.
Att bo i familj innebär ibland en familj med barn i varierande ålder. Men det är lika vanligt med ett äldre par eller en ensamstående dam med gott om utrymme och lust att prata!
Måltiderna i familj: Frukostpension innebär att endast frukosten är inkluderad. I halvpension ingår en måltid till, vanligen middag. Helpension inkluderar alla måltider. Lunchen består ofta av ett lunchpaket som medtas till skolan.
Bor du i familj kan du inte räkna med att kunna använda köket för egen matlagning, mer än om det anges i vår beskrivning av boendet eller om värden erbjuder dig det.
Självständigt boende
Många vill ha ett mer självständigt boende än i familj. Därför har vi särskilt valt ut många skolor som erbjuder delad lägenhet, studenthem eller skolans residens. På en del kursorter erbjuder vi även lägenhetshotell eller hus.
Att bo i delad lägenhet med andra studenter är ett populärt och prisvärt alternativ som bäst passar "unga vuxna". Du väljer eget eller delat rum och delar gemensamma ytor som kök och badrum.
Bor du i lägenhet eller annan inkvartering försöker skolorna göra en så bra blandning av nationaliteter och åldersgrupper som möjligt.
Tillbaka till toppen
Inspiration
Bildgalleri
Skolvideo
Reseberättelser
Yes!
Tillbaka till toppen
Frågor & Svar om att volontära i Nepal
Vaccinationer
Rekommendationerna om vaccinering kan variera beroende på vem man frågar, om man har planer på att resa runt i landet och den dagsaktuella situationen. Vi råder dig att höra efter med en eller två vaccinationscentraler. Till de vanligaste rekommendationerna för resor till Nepal hör Hepatit A och B.
Tänk på att vaccinationer ofta behöver tas vid ett par tillfällen före avresan beroende på vilket skydd man redan har. Ta därför tag även i detta i god tid före avresan!
Obligatorisk reseförsäkring
Det är viktigt att du ser över ditt försäkringsskydd före avresan! En heltäckande reseförsäkring är obligatorisk. Vi samarbetar med försäkringsbolaget Gouda som erbjuder en reseförsäkring särskilt anpassad för utlands- och volontärarbete. Du får fullständig information när du bokat din volontärresa.
Du kan också höra med det försäkringsbolag du har idag men i de flesta fall är den reseförsäkring vi erbjuder fördelaktig.
Resa och transfer vid ankomst
Flygresan
Flygresan till och från Nepal är inte inkluderad i våra priser. Vi rekommenderar dig att söka på sajter som seat24 och travellink. De flesta flygningar innebär mellanlandning och byte av flyg, det gäller t.ex. för Qatar Airways.
Ankomst och avresa sker till/från Katmandu.
Transfer
Ankomst till Katmandu under programmets första dag. På flygplatsen möts du upp av lokal personal som skjutsar dig till campen i Katmandu. På ankomstdagen ingår ingen mat.
Vid anmälan får du ytterligare information om ankomst och avresa.
Registrera dig hos Sweden Abroad
På sajten Sweden Abroad kan du registrera var i Nepal du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse. Uppgifterna används av UD/svenska ambassaden för att snabbt kunna kontakta dig om en krissituation skulle drabba det land du befinner dig i. Dina uppgifter sparas under den tidsperiod du själv anger, dock max ett år. Du kan avanmäla dig själv när du vill. Planerar du en längre vistelse än ett år, krävs en årlig förnyelse: http://www.swedenabroad.com/svensklistan.
Du kan också få reseinformation och aktuella upplysningar om säkerhetsläget i Nepal på sajten.
Klädsel och beteende
När du är i Nepal är det viktigt att respektera lokalbefolkningens sätt att klä och bete sig. Mer tips och information om ”do’s and dont’s” m.m. ges före avresan och i samband med ankomsten och introduktionsprogrammet i Nepal.
Vad menas med ”nepalesisk dusch”?
På engelska används uttrycket ”bucket shower”. Det är ungefär som japansk tvagning, dvs man står eller sitter i duschen och häller vatten över sig från en hink. Det låter kanske enkelt men det fungerar väldigt bra och smidigt. På campen har du tillgång till varmvatten.
Vad är det för mat som serveras på campen?
Efter besök av flera camps kan vi intyga att maten är en stor behållning av vistelsen! Maten är främst autentiskt lokalmat och varierad vid varje måltid – det finns alltid mer än en rätt att välja på. Den är inte allt för starkt kryddad och främst vegetarisk. På campen behöver man inte oroa sig för att bli magsjuk, maten som serveras är färsk, sköljd i rent vatten och ordentligt tillagad.
Säkerheten på campus och i staden
Campen är lokaliserade och utformad på ett sådant sätt att man ska känna sig trygg i sin vardag. I Katmandu bor man i en fin stadsdel.
När det gäller att röra sig i staden: lyssna på den lokala personalen. De känner till omgivningarna och förutsättningarna och de vet mer om vilka områden man kan eller inte bör vistas i.
Arbetar jag ensam?
Du arbetar nästan alltid i par med minst en annan volontär. Tanken är att främja kontinuiteten i projekten – när en volontär slutar är en annan insatt i projektet och man behöver inte lägga energi på att hela tiden ”starta om på nytt”.
Det är också stimulerande att ha någon att diskutera och bolla idéer med och att vara tillsammans innebär en trygghet och ger möjlighet till en paus ibland.
Tillbaka till toppen
Anmälan och villkor
För att delta i programmet ska du vara 18 år eller äldre och ha grundläggande kunskap i engelska. Något sista ansökningsdatum finns inte men vår rekommendation är att du anmäler dig senast två månader före önskad programstart.
När du bestämt dig fyller du i vår online-ansökan. Samtidigt betalar du anmälningsavgiften (850 kr) samt eventuellt avbeställningsskydd (300 kr) till vårt bankgiro 320-0888 eller swish 123 12 19 245. Anmälningsavgiften är en del av den totala kursavgiften men återbetalas inte om du senare skulle avboka dig.
Alla volontärer som arbetar med barn och ungdom måste skicka ett utdrag ur belastningsregistret tillsammans med sin ansökan.
För bokningen gäller Avistas allmänna resevillkor.
Tillbaka till toppen
Priser och datum
Startdatum 2021
Programlängden är vanligen 2-12 veckor men möjlighet finns att volontärarbeta längre tid.
Kontakta oss för exakta datum!
Programmen är för närvarande inställda p.g.a. den pågående pandemin!
Kontakta oss för pris!
Visuminformation
Du måste ansöka om ett visum för din vistelse i Nepal.
Du kan söka visum på flygplatsen när du anländer i Katmandu. För att ansöka om visum måste ditt pass vara helt och giltigt i minst sex månader efter det datum visumet är utfärdat. Du skall ha med dig nytagna passfoton samt kontanter för att betala visum.
Visumkostnader 2016 :Visumkostnader från ca 25 till 100 USD för vistelse från 2 till12 veckor.
Du kan även välja att ansöka om visum innan du åker på nepaliska general konsulatet i Sverige.
Tillbaka till toppen
Boka online
Gör en on-line anmälan för Volontärarbete i Nepal här (sidan öppnas i ett nytt fönster/flik).