Svar på frågor
Om Avista
AVISTA finns sedan 1980 och satsar på språkkurser med kvalitet. Vi samarbetar med utvalda universitet och språkskolor över hela världen. Våra utbildningar vänder sig till ungdomar, universitetsstuderande, vuxna och företag. Kurserna är internationella, med deltagare från hela världen. Nästan alla kurser erbjuds på alla förkunskapsnivåer, från nybörjare till avancerade.
Fortfarande deltar fler och fler i våra kurser efter rekommendation från tidigare deltagare. Tidigare deltagare är som Fantomen – hårda men rättvisa. Vi hoppas att även du skall få förtroende för oss och vårt sätt att arbeta. Om du väljer en kurs med AVISTA/Språkreseförmedlarna får du tillgång till allt detta:
Utvalda skolor. Alla de skolor vi samarbetar med är noggrant utvalda och utvärderade. Förutom en god kvalitet på språkundervisningen har vi valt skolorna med hänsyn till geografiskt läge, inkvarteringsmöjligheter, prisnivå och trevlig atmosfär.
Internationella kurser. Våra kurser är internationella, med deltagare från många olika länder (enda undantaget är vår egen kurs i Biarritz, på franska atlantkusten). All undervisning och alla kursarrangemang sker på det inhemska språket, och du får goda tillfällen till språkträning även på fritiden.
Enkelt och tryggt. Vi arbetar genom att boka din kurs och ditt boende. Före avresan ger vi all information du behöver om t.ex. studiemedel, försäkringar, visumregler och resan.
En stor fördel med att vara anmäld genom oss är att våra resevillkor är anpassade till svensk konsumentlagstiftning. Skulle du vara missnöjd med något har du betydligt bättre möjlighet att hävda din rätt i Sverige än i det land där du tillfälligt befinner dig. Även vid mindre problem under kurstiden kan du vända dig till oss. Vi är en viktig samarbetspartner för de skolor vi samarbetar med och skolorna lyssnar på ett helt annat sätt på de synpunkter vi framför än på de som kommer från en enskild deltagare.
Även när det gäller betalningsvillkor och avbokningsregler erbjuder vi fördelaktiga villkor, trygghet och enkelhet.
Ett brett kursutbud. Vi har ett mycket brett kursutbud för ungdomar, universitetsstuderande och vuxna, intensivkurser för näringslivet och särskilda lärarkurser. I många länder finns även särskilda senior- och familjekurser!
Studiemedel. Många av de längre kurserna berättigar till studiemedel från CSN (f.n. minimum 3 veckor i ett EU-land och 13 veckor i övriga länder). Vi hjälper dig med att ta fram alla de intyg och formulär som CSN behöver från skolan för att bevilja din ansökan.
Bra kurser till rimliga priser. AVISTA/Språkreseförmedlarna har i varje land nästan alltid det billigaste alternativet som erbjuds i Sverige såväl som mer intensiva språkkurser med högre pris.
Samarbeten. Vi vill särskilt lyfta fram att vi länge varit godkänd partnerorganisation för Quality English, IALC (International Association of Language Schools) och Groupement FLE (Français Langue Étrangère). I Frankrike har vi ett av marknadens största utbud av skolor och universitet.
Anmälan
Vi tar emot anmälningar löpande och har inget sista anmälningsdatum. Det är naturligtvis en fördel att boka sig så tidigt som möjligt, men även om du är sent ute gör vi allt vi kan för att hjälpa dig. Ibland kan vi så sent som samma vecka kursen börjar ordna fram en plats på ett återbud eller liknande! De flesta deltagare anmäler sig 2-6 månader före kursstart och det är oftast tillräckligt. Skulle en språkkurs, eller ett boende, bli fullbokat får vi besked om det av skolan och kan kontakta dig mycket snabbt.
Tips: Om du söker till svensk högskola men inte är säker på att komma in, kan du gardera dig genom att även boka plats på en språkkurs hos oss. Under tiden du väntar på besked är du säker på att ha en plats på språkkursen. Avbokar du mer än 1 månad före kursstart förlorar du i de flesta fall inte mer än anmälningsavgiften och ev. avbeställningsskydd.
Ska du söka studiemedel för språkkursen är det extra viktigt att du anmäler dig i god tid. Detta för att CSN skall hinna behandla din ansökan och betala ut dina pengar i tid (läs även under “studiemedel“)
Du fyller i anmälningsformuläret som du bl.a. hittar längst ned på sidan där vi presenterar skolan och språkkursen du vill gå.
Samtidigt som du skickar oss anmälan sätter du in anmälningsavgiften och ev avbeställningsskydd på vårt bankgiro 320-0888 eller Swish 1231219245. Anmälningsavgiften ingår i kurspriset.
När du fått bekräftelse på att du är anmäld till kursen, betalar du den resterande kursavgiften senast 30 dagar före kursens början (undantag görs vid sen anmälan). Med vår bekräftelse får du också ytterligare information om kursen, boende, studiemedel, försäkringar m.m. Vi finns också hela tiden tillgängliga för att svara på frågor, både före avresan och under kurstiden.
Närmare information om anmälningsavgift, avbeställningsskydd och allmänna villkor finner du på vår villkorssida.
Kursen
Vanligen krävs inga särskilda förkunskaper i språket. Kurserna är öppna för alla, från nybörjare till deltagare med mycket goda förkunskaper. För deltagare med mer än 20 universitetspoäng i språket är det dock bra att rådgöra med oss i samband med anmälan. För nybörjare kan vissa restriktioner gälla beträffande startdatum. Oftast framgår detta på vår hemsida. Ring oss (08-440 16 30) om du känner dig osäker.
Före ankomst eller första kursdagen sker ett språktest för att avgöra kursdeltagarnas förkunskaper. Efter testet placeras deltagarna i lämplig undervisningsgrupp. Fungerar inte gruppindelningen bra, finns det alltid möjlighet att diskutera ett byte.
Om du bara läst språket något år, eller om det gått lång tid sedan du läste språket, brukar skolorna klassa dig som “falsk nybörjare”. Det innebär ofta att undervisningen sker tillsammans med fullständiga nybörjare.
Även om du är nybörjare får du räkna med att all undervisning sker på det inhemska språket. Det kan ställa större krav både på lärare och elever de första dagarna, men känns redan efter kort tid naturligt. I skolans reception talas det alltid andra språk och du har möjlighet att få hjälp på t.ex. engelska.
På alla skolor ges ett intyg i slutet av språkkursen, ofta också med betyg. Efter alla längre kurser finns möjlighet att avlägga prov för särskilda språkdiplom som Cambridge University Examinations, l’Alliance Française, DELF, DELE och Goethe-institutets examina. Förutom att ge dig ett bevis på vad du lärt dig, ger diplomen dig en målsättning med kursen och något att jobba för under kurstiden, vilket ofta känns bra och motiverande.
Kursdeltagarna
Alla våra kurser är internationella, med deltagare från hela världen. På skolor i Europa är det vanligaste att de flesta deltagare kommer från olika europeiska länder. Schweizare, holländare, tyskar, fransmän och spanjorer är vanligt på de flesta skolor. Ibland är även utomeuropeiska nationaliteter väl representerade, främst amerikaner och asiater (t ex japaner, taiwaneser och koreaner). På språkkurser utanför Europa, i t.ex. Australien och USA, är inslaget av utomeuropeer vanligen större än i Europa. Det är dock få skolor där en nationalitet/språkgrupp ensamt dominerar.
Andelen svenskar på skolorna varierar. I de flesta fall är det endast några få svenskar på samma kurs som du! Det är väldigt ovanligt att det är mer än 10% svenska deltagare på någon av våra språkskolor, men det kan förekomma.
Vi erbjuder språkkurser för alla åldrar. Särskilda ungdomskurser finns för deltagare i åldern 8-17 år. “Vuxenkurserna” har vanligen en minimiålder på 16-18 år, i några fall högre. På dessa kurser brukar deltagare i åldern 17-25 (30) år dominera. Även äldre deltagare är vanligt på de flesta kursorter, speciellt på korta kurser 2-4 veckor. Är åldersfördelningen väldigt viktig för dig kan du ringa och fråga oss om hur det brukar vara på en viss kursort.
Många språkskolor har också särskilda språkkurser 50+ med ett särskilt anpassat fritidsprogram. Det är ett väldigt trevligt alternativ till en allmän språkkurs för alla åldrar.
Boende
På alla våra kursorter hjälper vi till att boka boende. Ordnar du eget boende kan vi alltid ge dig ett pris på enbart språkkursen. Kontakta oss om priset inte framgår av hemsidan.
De flesta skolor erbjuder familjeboende som grundalternativ. Familjeboende har många fördelar, men eftersom vi vet att många deltagare önskar ett mer självständigt boende, har vi särskilt valt att samarbeta med många skolor och universitet som erbjuder annat boende. Det är vanligt (och billigt!) med lägenhet som delas med andra kursdeltagare, studenthem eller skolans residens. På en del kursorter erbjuder vi även lägenhetshotell eller hus.
Om du bor i familj bor du som ensam svensk. Endast om skolan inte finner andra lämpliga alternativ kan det i undantagsfall inträffa att två svenskar placeras tillsammans. Givetvis får du också bo med en kamrat om du begär det. Ni kan också ha önskemål om att bo nära varandra. Bor du i lägenhet eller annan inkvartering försöker skolorna göra en så bra blandning av nationaliteter och åldersgrupper som möjligt.
Hjälp och stöd
På kursorten ansvarar skolan för de praktiska arrangemangen. Oftast sker detta genom skolans sekretariat, eller en särskild ledare som har till uppgift att ta hand om deltagarna. I första hand bör du vända dig till dessa om du har frågor eller synpunkter. Samtidigt finns vårt kontor i Sverige tillgängligt för att ge ytterligare upplysningar, eller för att lösa de problem som kan dyka upp under kurstiden.
Du har en fördel av att vara anmäld genom oss om du drabbas av något problem på skolan. Vi är en viktig samarbetspartner för de skolor vi samarbetar med och skolorna lyssnar på ett helt annat sätt på de synpunkter vi framför än på de som kommer från en enskild deltagare. Dessutom är våra resevillkor anpassade till svensk konsumentlagstiftning, vilket ger dig en betydelsefull grundtrygghet.
För studier inom EU behöver du inte ansöka om något visum om du är svensk medborgare.
Efter Storbritanniens utträde ur EU gäller särskilda regler för inresa. I vissa fall behöver du ansöka om visum och i andra inte. Vi har skapat en särskild sida som reder ut vad som gäller kring visum till Storbritannien.
För studier utanför EU varierar reglerna från land till land och ibland även beroende på om du ska delta i en språkkurs eller studera på college och universitet.
Det vanligaste är att du inte behöver ansöka om visum om du vistas i landet mindre än tre månader (90 dagar) eller så räcker det med att ansöka om ett turistvisum. Vi ger dig mer information om visumreglerna för varje land längst ned på de skolsidor där det är aktuellt. För alla college och universitet får du också detaljerad information om hur visumansökan går till i samband med din ansökan.
En sak att observera är att för att få studiemedel för språkkurser utanför EU behöver dina studier vara minst 13 veckor (90 dagar). Det innebär att du kan bli tvungen att söka ett studentvisum i det land där du ska studera för att kunna få studiemedel. Om du inte reser in och ut ur landet de dagar som studierna påbörjas och avslutas kommer du nämligen att vistas i landet mer än 90 dagar. I flera länder är ett alternativ att du reser ut och in i landet på nytt, t.ex. under en helg, för att påbörja en ny 90-dagarsperiod som turist.
Resan
Vi ger information om resan i våra bekräftelsebrev, per email och telefon. Själva biljetten bokar du dock själv.
Du som söker studiemedel från CSN har även möjlighet att söka studiemedel för resekostnaden!
Vill du ha kontakt med andra kursdeltagare för samordning av resan så förmedlar vi gärna kontakten. Ring i så fall till vårt kontor ett par veckor före kursens start så kan vi upplysa dig om vilka som eventuellt börjar samtidigt och som också vill resa tillsammans.
Avista har alltid rekommenderat tågresor i Europa. Läs mer om hur vi kan ge ett klimatbidrag för din tågresa till språkkursen!
Studiemedel
På vår sida om studiemedel får du reda på vilka regler som gäller!