Språkkurs i turkiska med Avista Språkresor
- Turkiet
- Karta
- Att lära sig turkiska
- Det turkiska språket
Språkkurser i Turkiet
Karta över våra kursorter i Turkiet
De turkiska språken har en annan grammatisk struktur än de indoeuropeiska språken, t.ex. svenska, engelska och spanska. De är mer uppbyggda som exempelvis finska eller japanska (andra likheter med dessa språk saknas dock). Det innebär att du får räkna med att det tar lite längre tid att lära sig turkiska än ett västeuropeiskt språk.
På många sätt är turkiska ett logiskt uppbyggt språk, vilket underlättar inlärningen. Språket är fonetiskt, vilket innebär att det med några undantag uttalas som det stavas. Skriftspråket följer det latinska alfabetet, med tillägg av sex andra tecken.
Det som brukar vara de främsta utmaningarna med att lära sig turkiska är dels att orden kan vara svåra att lära in, därför att de inte alls påminner om ord vi är vana vid, dels att grammatiken och meningsbyggnaden är annorlunda.
På plussidan måste sägas att den turkiska befolkningen är mycket positiv och uppmuntrande till utlänningar som försöker tala turkiska. Vid sidan av språkkursen kommer du att ha många tillfällen att använda och träna dina nyförvärvade språkkunskaper!
Turkiska språk talas av ca 150 miljoner människor i Östeuropa, Centralasien och Sibirien. Det gör turkiska till det sjunde mest talade språket i världen.
Den variant av turkiska som talas i Turkiet, och även är modersmål för den turkcypriotiska befolkningen på Cypern, talas av ca 70 miljoner personer.
Den moderna turkiskan skapades av Kemal Atatürk som på 1920-talet genomförde flera stora språkreformer. Framför allt ersattes det arabiska skrivsättet med det latinska alfabetet. En konsekvens är att användare av de olika turkiska språken inte har ett gemensamt skriftspråk, trots att de har ganska lätt att förstå varandra.
Istanbulturkiska anses vara den dialekt som har status av standardturkiska och som lärs ut på våra språkkurser.