- Skolan
- Språkkurser
- Boende
- Inspiration
- Priser/Visum
Skolan – Kai
Studera japanska i Tokyo med Avista Språkresor
Skolan ligger i stadsdelen Shinjuku och har runt 200 elever året om, från världens alla hörn. Shinjuku är något av Tokyos hjärta, centrum för nöjes- och affärsliv, shopping och transporter.
På skolan finns ca 12 modernt och trevligt inredda klassrum, gemensamma utrymmen och gratis wifi. Skolans namn, Kai, har flera betydelser, bland annat ”öppen”, ”förstående”, ”värld” och ”möte”. Namnet symboliserar hur man försöker väva samman språkundervisningen med en förståelse för den japanska kulturen och bli en del av det japanska vardagslivet på bästa sätt. Skolan har en hög andel europeiska deltagare, vilket innebär att man lätt finner sig tillrätta och undervisningen underlättas.
Skolan ordnar också fler fritidsaktiviteter än de flesta japanska språkskolor. Dels inkluderas en del aktiviteter i språkkursen, dels erbjuds kurser och gemensamma aktiviteter vid sidan av undervisningen till en extra kostnad. Det kan vara alltifrån japansk te-ceremoni, kalligrafi och origami till museibesök, sumo-brottning, sushi-matlagning, utflykter och kvällar med sake-provning, ninja bar night, mm.
I Tokyo har du aldrig tråkigt! Vare sig du hittar på saker på egen hand eller deltar i skolans aktiviteter så erbjuds otroligt många möjligheter vid sidan av språkkursen.
Du kan läsa mer om staden Tokyo som kursort här.
Beställ AVISTAs Japanguide här!
Jag vill beställa Japanguiden!
Andra kursorter i Japan
Tokyo – skolan Meros
Fukuoka
Gifu
Kyoto
Nagano
Andra sidor om Japan
Öva japanskan
Japanska examina
Studiemedel
Svar på frågor
Nyheter & erbjudanden
“Jag valde Avista därför att ni verkade mest seriösa efter att ha undersökt flera språkresearrangörer.”
Tillbaka till toppen
Språkkurser
Kurserna inleds med inskrivning och nivåtest en eller ett par dagar innan undervisningen sätter igång.
Under språkkursen har du möjlighet att förbereda JLPT språkexamina som bl.a. är användbart eller nödvändigt om du planerar att läsa vidare på en japansk högskola.
Terminskurs
- Kurslängd från 10 veckor – 2 år
- Terminskursen är upplagd i 10-veckorsperioder men det går också bra att läsa t.ex. 10 + 3 veckor. Du kan läsa så många 10-veckorskurser som du själv vill. Ett läsår motsvarar 4 x 10 veckor p.g.a. de lov som finns mellan och under kurserna
- 20 lektioner à 50 minuter per vecka. Hybridkurs där lektionerna sker både i klassrummet och online.
- Grupper med max 16 deltagare
- Kursdatum 2025: 9/1-26/3, 4/4-18/6, 1/7-26/9 och 7/10-19/12
- Kursen berättigar till studiemedel om du läser minst 13 veckor
- Undervisning för- eller eftermiddagslektioner (ca 09.00-12.50 eller 13.40-17.30)
- KAI har ett eget digitalt lärosystem där en I-pad används i undervisningen. Du kan antingen hyra en I-pad av skolan eller ta med en egen.
- Lov 2025: 1/1-8/1, 13/1, 11/2, 24/2, 20/3, 27/3-6/4 (Golden Week), 29/4, 5/5-6/5, 19/6-1/7, 21/7, 2/8-17/8, 15/9, 23/9, 27/9-7/10, 13/10, 3/11, 24/11 och jullov 20/12- 9/1 2026
- Minimiålder 18 år. För att läsa en språkkurs som är längre än 20 veckor och ansöka om studentvisum måste du ha fullständiga gymnasiebetyg.
- Språkkursen
- Studiemedel
- Examina & Kursintyg
Våra språkkurser
Vi tar emot anmälningar löpande och har inget sista anmälningsdatum. Det är naturligtvis en fördel att boka sig så tidigt som möjligt, men även om du är sent ute gör vi allt vi kan för att hjälpa dig.
Före kursstart eller första kursdagen sker ett språktest för att avgöra kursdeltagarnas förkunskaper. Efter testet placeras deltagarna i lämplig undervisningsgrupp. Fungerar inte gruppindelningen bra, finns det alltid möjlighet att diskutera ett byte.
Vanligen krävs inga särskilda förkunskaper i språket. Kurserna är öppna för alla, från nybörjare till avancerade. För nybörjare kan vissa restriktioner finnas beträffande startdatum.
Även om du är nybörjare får du räkna med att all undervisning sker på det inhemska språket. I skolans reception talas det alltid andra språk och du har möjlighet att få hjälp på t.ex. engelska.
Alla våra språkresor är internationella, öppna för deltagare från hela världen.
Andelen svenskar på skolorna varierar. Det är få skolor där andelen svenskar är högre än 10%. Många gånger är det endast några få svenskar på samma kurs som du.
Vi erbjuder språkkurser för alla åldrar: ungdomskurser, vuxenkurser och 50+ kurser. ”Vuxenkurserna” har vanligen en minimiålder på 16-18 år. På dessa språkkurser brukar deltagare i åldern 17-25 (30) år dominera. Även äldre deltagare är vanligt på de flesta kursorter. Är åldersfördelningen viktig för dig kan du fråga oss hur det brukar vara på en viss kursort.
På alla skolor får du ett intyg i slutet av språkkursen, ofta också med betyg. Efter alla längre kurser finns möjlighet att avlägga prov för särskilda språkdiplom.
Läs mer om dessa och andra ämnen under Svar på vanliga frågor.
Studiemedel för språkkurser
Nästan alla våra språkkurser och längre utbildningar berättigar till studiemedel från CSN. Vi har markerat dessa kurser med en CSN-symbol. Vi hjälper dig med att ta fram alla intyg och formulär som CSN behöver från skolan för att bevilja din ansökan.
Studiemedel består av bidrag och lån för att betala ditt uppehälle (boende, mat, nöjen, mm) och hela eller delar av kursavgiften.
Det viktigaste om studiemedel för språkkurser utomlands
• Studierna måste omfatta minst 3 veckor för språkkurser i Europa och minst 13 veckor utanför Europa.
• Du kan låna max 1.881 kr per vecka till kursavgiften.
• Du kan även låna till kostnaderna för boende och uppehälle, resa och försäkring. Här kan du göra en kalkyl över hur mycket du kan låna för en språkkurs utomlands (sidan öppnas i en ny flik).
• Du kan läsa en språkkurs utomlands och ha hela rätten till studiemedel för högskolestudier kvar.
• Du behöver inte ha slutbetyg från gymnasiet för att söka studiemedel för en språkkurs.
• På de flesta språkskolor kan du ansöka om studiemedel för språkstudier först från och med den 1 juli det år du fyller 20 år. Det finns dock några undantag, kontakta oss. Det finns också andra program som är öppna för dig som inte ännu fyllt 20 år och där du kan söka studiemedel, t.ex. om du läser en termin eller ett läsår på college i USA.
→ Du kan läsa mer om studiemedel för språkkurser utomlands här.
→ Se också listan på våra språkskolor med bäst pris, där dina studiemedel räcker längst.
Examina & Kursintyg
På alla våra språkkurser ges ett intyg i slutet av kursen. Du har vanligen också möjlighet att avlägga skolans egen examen i språket. I många länder finns även nationellt erkända diplom som du kan förbereda på våra skolor. Det mest kända är Cambridge University Examinations, som finns i den engelsktalande världen.
Att ta en språkexamen har många fördelar. Förutom att ge dig ett bevis på din nivå och vad du lärt dig, får du en målsättning och extra motivation under kurstiden. Med en erkänd språkexamen får du också ett intyg som kan vara ett värdefullt komplement när du söker arbete och i andra sammanhang.
Ibland är skolornas egna examina kostnadsfria, ibland tar man ut en avgift. Att få ett kursintyg efter avslutad språkkurs är alltid kostnadsfritt.
Läs mer om examina i olika språk (öppnas i nytt fönster)
Kolla din språknivå
De flesta skolor i Sverige och utomlands använder sig av en gemensam språkskala A1-C2 för att bedöma språkkunskaper och nivåer på språkkurserna.
På undersidan Språknivåskalor kan du jämföra dina nuvarande språkkunskaper med Europarådets språkskala, olika examina och svenska skolans kursplaner (länken öppnas i nytt fönster).
Tillbaka till toppen
Boende
Familj
Enkelrum med halvpension (frukost och middag). Du kan välja mellan Typ A med max 1-2 studenter i samma familj eller Typ B med 3 eller fler studenter per familj. Familjerna bor vanligtvis på 45-60 minuters resa från skolan.
Boendet är tillgängligt från söndagen före kursstart till lördagen efter kursens slut.
Delad lägenhet
Du bor i en lägenhet eller ett hus som delas med andra utländska studenter eller japaner. De flesta lägenheter har 2-6 sovrum, ett vardagsrum och ni delar kök och badrum. Rummen är på ca 10 m2 och har en säng, skrivbord och skåp. Är ni två personer som reser tillsammans kan dubbelrum bokas (kontakta oss för pris).
I lägenheterna finns TV (ej alltid internationella kanaler), gratis wifi, tvättmaskin och luftkonditionering. Städning en gång/vecka ingår.
Fördelar med detta boende är:
– Boendet ligger vanligen på 15-45 minuters restid från skolan.
– Normal förbrukning av el, gas och vatten ingår i hyran.
– Boendet sköts av en mindre agentur som har bra koll och flexibla regler. Exempelvis är det bara tre veckors uppsägningstid om du vill flytta till ett annat boende efter ett tag.
Kostnaden för detta boende är ca 55.000-87.000 JPY (ca 4.098 – 6.482 kr)/månad. En engångsavgift på 50.000 JPY (ca 3.725 kr) tillkommer och betalas vid bokningen. För boende som bokas genom skolan tillkommer även en bokningskostnad på 20.000 JPY (ca 1.490 kr). På förfrågan går det även att boka en egen möblerad lägenhet från ca 100.000 JPY (ca 7.450) per månad. Kontakta oss för mer information.
Guest House – Warabi
Du kan välja mellan enkel- eller dubbelrum och delar badrum, kök och vardagsrum med andra boende. Restiden till boendet är ca 50 minuter, vilket är normalt i Tokyo. Minimivistelse 1 månad.
Enkelrum kostar 47.000 JPY (ca 3.502 )/månad och dubbelrum 36.000 JPY (ca 2.682 kr)/månad. Utöver detta betalas en engångsavgift/deposition på 30.000 JPY (ca 2.235 kr) samt skolans bokningsavgift (se prisrutan längre ner).
Om du ska läsa ett halvår eller mer i Japan kan det vara bra att bara boka boende för de första månaderna och sedan leta efter ett mer permanent boende när du lärt känna stan.
Skolan kan även hjälpa till att boka fler liknande boendealternativ på förfrågan. Kontakta oss för mer information.
Boka eget boende
Många deltagare väljer också att boka boende på egen hand, via sajter som t.ex. Sakura House. I samband med att du bokar dig till språkkursen kan vi ge dig mer information om detta alternativ.
Om man bor inom 1 timmes avstånd från skolan kan man räkna med kostnad för transport till skolan på ca 500-1000 JPY (ca 37 – 75 kr) per dag. Lunch eller middag på ett enkelt ställe kostar ca 500-1000 JPY (ca 37 – 75 kr) per måltid.
- Boende
Vanliga frågor om boende
På alla våra kursorter hjälper vi till att boka boende. Ordnar du eget boende kan vi alltid ge dig ett pris på enbart kurs.
I de flesta boenden är ankomstdagen söndag före kursens start och avresedagen lördag efter kursens slut, men det finns många undantag. Du får information med vår bekräftelse.
Du har alltid möjlighet att fråga oss om att boka extranätter men det är inget vi kan garantera.
Boende i familj
Om du bor i familj bor du som ensam svensk. Endast om skolan inte finner andra lämpliga alternativ kan det i undantagsfall inträffa att två svenskar placeras tillsammans. Givetvis får du också bo med en kamrat om du begär det. Ni kan också ha önskemål om att bo nära varandra.
Att bo i familj innebär ibland en familj med barn i varierande ålder. Men det är lika vanligt med ett äldre par eller en ensamstående dam med gott om utrymme och lust att prata!
Måltiderna i familj: Frukostpension innebär att endast frukosten är inkluderad. I halvpension ingår en måltid till, vanligen middag. Helpension inkluderar alla måltider. Lunchen består ofta av ett lunchpaket som medtas till skolan.
Bor du i familj kan du inte räkna med att kunna använda köket för egen matlagning, mer än om det anges i vår beskrivning av boendet eller om värden erbjuder dig det.
Självständigt boende
Många vill ha ett mer självständigt boende än i familj. Därför har vi särskilt valt ut många skolor som erbjuder delad lägenhet, studenthem eller skolans residens. På en del kursorter erbjuder vi även lägenhetshotell eller hus.
Att bo i delad lägenhet med andra studenter är ett populärt och prisvärt alternativ som bäst passar "unga vuxna". Du väljer eget eller delat rum och delar gemensamma ytor som kök och badrum.
Bor du i lägenhet eller annan inkvartering försöker skolorna göra en så bra blandning av nationaliteter och åldersgrupper som möjligt.
Tillbaka till toppen
Inspiration
Bildgalleri
Skolvideo
Reseberättelser
Yes!
Tillbaka till toppen
Priser
Terminskurs | Endast kurs |
10 veckor | 22 020 |
20 veckor | 39 165 |
30 veckor | 57 570 |
40 veckor** | 71 905 |
**40 veckor motsvarar ett läsår pga loven mellan kurserna | |
Tillägg/Tillval | ||
Kurs | ||
Kurslitteratur terminskurs per nivå: | 590 | |
Kursmaterial, uthyrning av Ipad för 3 månader: | 885 | |
Boende | ||
Familj | ||
Skolans bokningsavgift*: | 2 275 | Sedan tillkommer per vecka: |
Familj med halvpension | 3 130 | |
Familj med frukost | 2 845 | |
Annat boende | ||
Skolans bokningsavgift* | 1 480 | Betalas vid bokning |
Se priser ovan under “Boende” | ||
*OBS! Skolan har särskilda bokningsvillkor för boende. Bokningsavgiften återbetalas ej vid avbokning. | ||
Studentvisum: För vistelser på 30 veckor eller mer tillkommer kostnad för visum | 3 000 | |
Terminskurs | Endast kurs |
10 veckor | 22 020 |
20 veckor | 39 165 |
30 veckor | 57 345 |
40 veckor** | 72 125 |
**40 veckor motsvarar ett läsår pga loven mellan kurserna | |
Sommarkurs | Endast kurs | Rabatt vid bokning minst 3 månader förre kursstart |
Kursstart | ||
2 veckor | 8 940 | 1 075 |
Tillägg/Tillval | ||
Kurs | Pris i kr/vecka | |
Kurslitteratur terminskurs per nivå: | 590 | |
Kursmaterial, uthyrning av Ipad för 3 månader: | 885 | |
Kurslitteratur sommarkurs per nivå: | 220 | |
Boende | ||
Familj | ||
Skolans bokningsavgift*: | 1 950 | sedan tillkommer per vecka: |
Familj med halvpension | 2 960 | |
Familj med frukost | 2 675 | |
Annat boende | ||
Skolans bokningsavgift* | 2 215 | betalas vid bokning |
Resterande kostnad för annat boende betalas på plats, se priser under “Inkvartering” | ||
*OBS! Skolan har särskilda bokningsvillkor för boende. Bokningsavgiften återbetalas ej vid avbokning. | ||
Studentvisum: För vistelser på 30 veckor eller mer tillkommer kostnad för visum | 3 000 kr | |
Visuminformation
Språkresor kortare än 6 månader
För kortare vistelser än 6 månader (24 veckor) utfärdar skolorna vanligtvis inga underlag för studentvisum p.g.a. den långa byråkratiska process detta innebär. Istället får du vid inresan till Japan ett turistvisum som gäller 90 dagar. Du behöver alltså inte söka ett visum från japanska ambassaden före avresa.
Om du studerar mer än 90 dagar men max 6 månader, måste du förlänga ditt turistvisum genom att lämna Japan och sedan resa in igen. Det vanliga är att man t.ex. reser över en helg till Sydkorea eller Taiwan. Förutom att det kan vara en trevlig upplevelse, blir det vanligen mindre kostsamt än att uppfylla de krav som ställs för att få ett studentvisum.
När du bokar din flygresa bör du boka en ombokningsbar biljett med hemresa inom 90 dagar. När du sedan är i Japan och vet vilken dag du kommer att resa hem, bokar du om biljetten till ett senare hemresedatum.
Språkresor längre än 6 månader
Om du skall vistas i Japan mer än 6 månader (24 veckor) måste du ansöka om studentvisum. För detta krävs att du är ute i mycket god tid. Ofta krävs minst tre månaders framförhållning, men du kan kontakta oss för mer information om vilka möjligheter som finns om du är sent ute. Att söka studentvisum är också förknippat med kostnader. Skolans avgift för handläggningen av visumet är 2.500 kr - 3.500 kr beroende på skola samt en obligatorisk studerandeförsäkring.
Du får mer information om visum när du har bokat dig till en språkkurs i Japan.
Tillbaka till toppen