- Skolan
- Språkkurser
- Startdatum
- Boende
- Inspiration
- Priser/Visum
Skolan – KICL
Studera i Japan – Japansk språkkurs på KICL i Kyoto
KICL är skolan för dig som verkligen vill lära dig mycket japanska och är studiemotiverad. Kurskraven är tuffa och du får räkna med att prioritera studierna. Belöningen är att du lär dig mycket japanska, läser på ett modernt och vackert universitetscampus, har tillgång till fina och välutrustade lokaler och hela tiden omges av japanska studenter.
Skolan är unik genom att på ett så uttalat sätt inkludera den japanska kulturen i undervisningen, vilket även framgår av skolans fullständiga namn, Kyoto Institute of Culture and Language. På KICL har du möjlighet att engagera dig i fler fritidsaktiviteter än på någon annan språkskola i Japan. Här finns klubbar och föreningar med kultur- och idrottsaktiviteter öppna för både japanska och utländska studenter.
Ungefär en gång i månaden arrangeras en skolaktivitet där alla elever deltar. Det kan vara en utflykt, sportdag, ett skolutbyte eller en kulturdag med olika aktiviteter som japansk dans, teceremoni, kimonoprovning, kalligrafi eller att tillverka japanskt godis eller ett hantverk.
Dessutom erbjuds ibland projekt och events tillsammans med skolor, staden och japanska företag där även deltagare med begränsade japanska förkunskaper kan delta.
På campusområdet finns ett stort bibliotek, restaurang, cafeteria och konsthall. En del tillvalskurser erbjuds inom Art & Design vilket kan vara intressant för dig som planerar fortsatta studier inom det området.
KILC Kyoto har en bra mix av nationaliteter. På skolan råder en god stämning och kontakten mellan elever och lärare är informell.
Du kan läsa mer om staden Kyoto som kursort här.
Beställ AVISTAs Japanguide här!
Jag vill beställa Japanguiden!
Andra kursorter i Japan
Kyoto – skolan ARC
Fukuoka
Gifu
Nagano
Tokyo
Andra sidor om Japan
Öva japanskan
Japanska examina
Studiemedel
Svar på frågor
Nyheter & erbjudanden
“Gillade hemsidan och kände att Avista är en lite mindre organisation och med den kvalitet som kommer med det småskaliga. Personligt.”
Tillbaka till toppen
Språkkurser
På KILC Kyoto finns en uttalad vilja att integrera kunskap om Japan och japansk kultur med språkkursen. Se ovan under texten om skolan.
Terminskurs
- Kurslängd från 6 månader – 2 år
- 22 språklektioner à 50 minuter per vecka
- Frivilliga tillvalsämnen 2-10 lektioner/vecka (se nedan)
- Max 20 elever per klass, 15 i snitt
- Undervisning på förmiddagar samt 2 eftermiddagar per vecka, fler beroende på om du deltar i några av de frivilliga tillvalen
- Minimiålder 18 år på språkkursen. Du behöver även ha gått ut gymnasiet.
De frivilliga tillvalsämnena är utöver språklektionerna och kan t.ex. vara t.ex. Kyoto Culture (en praktiskt inriktad kurs som inkluderar besök av sevärdheter, japansk mat och studiebesök), Japanese for Current Events (fokus på nyheter i t.ex. tidningar och på TV), Japanese and Business (fokus på affärsjapanska med bl.a. tips för att hitta jobb i Japan), Japan and the World (fokus på Japans relation med omvärlden, geografi och historia) och Art & Design. Tillvalskurserna kan ha en mindre kostnad för t.ex. material.
Även nybörjare måste ha vissa baskunskaper i tecknen Hiragana och Katakana vid kursstart. Dessa är lätta att lära sig på egen hand. Du får tips om var du kan lära dig tecknen i vår text om det japanska språket och du kan även kontakta oss för råd och hjälp.
Läser du från nybörjarnivå kan du efter två år avlägga JLPT eller EJU språkprov för att fortsätta studera i Japan på högskola eller universitet.
Sommarkurs
Skolan erbjuder även en sommarkurs på 4 veckor. Kontakta oss för mer information.
- Språkkursen
- Studiemedel
- Examina & Kursintyg
Våra språkkurser
Vi tar emot anmälningar löpande och har inget sista anmälningsdatum. Det är naturligtvis en fördel att boka sig så tidigt som möjligt, men även om du är sent ute gör vi allt vi kan för att hjälpa dig.
Före kursstart eller första kursdagen sker ett språktest för att avgöra kursdeltagarnas förkunskaper. Efter testet placeras deltagarna i lämplig undervisningsgrupp. Fungerar inte gruppindelningen bra, finns det alltid möjlighet att diskutera ett byte.
Vanligen krävs inga särskilda förkunskaper i språket. Kurserna är öppna för alla, från nybörjare till avancerade. För nybörjare kan vissa restriktioner finnas beträffande startdatum.
Även om du är nybörjare får du räkna med att all undervisning sker på det inhemska språket. I skolans reception talas det alltid andra språk och du har möjlighet att få hjälp på t.ex. engelska.
Alla våra språkresor är internationella, öppna för deltagare från hela världen.
Andelen svenskar på skolorna varierar. Det är få skolor där andelen svenskar är högre än 10%. Många gånger är det endast några få svenskar på samma kurs som du.
Vi erbjuder språkkurser för alla åldrar: ungdomskurser, vuxenkurser och 50+ kurser. ”Vuxenkurserna” har vanligen en minimiålder på 16-18 år. På dessa språkkurser brukar deltagare i åldern 17-25 (30) år dominera. Även äldre deltagare är vanligt på de flesta kursorter. Är åldersfördelningen viktig för dig kan du fråga oss hur det brukar vara på en viss kursort.
På alla skolor får du ett intyg i slutet av språkkursen, ofta också med betyg. Efter alla längre kurser finns möjlighet att avlägga prov för särskilda språkdiplom.
Läs mer om dessa och andra ämnen under Svar på vanliga frågor.
Studiemedel för språkkurser
Nästan alla våra språkkurser och längre utbildningar berättigar till studiemedel från CSN. Vi har markerat dessa kurser med en CSN-symbol. Vi hjälper dig med att ta fram alla intyg och formulär som CSN behöver från skolan för att bevilja din ansökan.
Studiemedel består av bidrag och lån för att betala ditt uppehälle (boende, mat, nöjen, mm) och hela eller delar av kursavgiften.
Det viktigaste om studiemedel för språkkurser utomlands
• Studierna måste omfatta minst 3 veckor för språkkurser i Europa och minst 13 veckor utanför Europa.
• Du kan låna max 1.881 kr per vecka till kursavgiften.
• Du kan även låna till kostnaderna för boende och uppehälle, resa och försäkring. Här kan du göra en kalkyl över hur mycket du kan låna för en språkkurs utomlands (sidan öppnas i en ny flik).
• Du kan läsa en språkkurs utomlands och ha hela rätten till studiemedel för högskolestudier kvar.
• Du behöver inte ha slutbetyg från gymnasiet för att söka studiemedel för en språkkurs.
• På de flesta språkskolor kan du ansöka om studiemedel för språkstudier först från och med den 1 juli det år du fyller 20 år. Det finns dock några undantag, kontakta oss. Det finns också andra program som är öppna för dig som inte ännu fyllt 20 år och där du kan söka studiemedel, t.ex. om du läser en termin eller ett läsår på college i USA.
→ Du kan läsa mer om studiemedel för språkkurser utomlands här.
→ Se också listan på våra språkskolor med bäst pris, där dina studiemedel räcker längst.
Examina & Kursintyg
På alla våra språkkurser ges ett intyg i slutet av kursen. Du har vanligen också möjlighet att avlägga skolans egen examen i språket. I många länder finns även nationellt erkända diplom som du kan förbereda på våra skolor. Det mest kända är Cambridge University Examinations, som finns i den engelsktalande världen.
Att ta en språkexamen har många fördelar. Förutom att ge dig ett bevis på din nivå och vad du lärt dig, får du en målsättning och extra motivation under kurstiden. Med en erkänd språkexamen får du också ett intyg som kan vara ett värdefullt komplement när du söker arbete och i andra sammanhang.
Ibland är skolornas egna examina kostnadsfria, ibland tar man ut en avgift. Att få ett kursintyg efter avslutad språkkurs är alltid kostnadsfritt.
Läs mer om examina i olika språk (öppnas i nytt fönster)
Kolla din språknivå
De flesta skolor i Sverige och utomlands använder sig av en gemensam språkskala A1-C2 för att bedöma språkkunskaper och nivåer på språkkurserna.
På undersidan Språknivåskalor kan du jämföra dina nuvarande språkkunskaper med Europarådets språkskala, olika examina och svenska skolans kursplaner (länken öppnas i nytt fönster).
Tillbaka till toppen
Startdatum
På KICL kan du studera japanska 6 månader – 2 år. Språkkurserna startar två gånger per år, i april och oktober. Mellan de två terminerna är det omkring en månads lov. Även andra lov förekommer. Varje termin har ca 19-20 kursveckor.
Språkkursen inleds med ca en veckas obligatorisk ”orientation” (test, introduktion, välkomstarrangemang mm).
Vårstart 2024:
Orientation: ca 4/4
Kursdatum: 8/4 – 13/9
Ansökningsperiod: 11/7-8/11 2023, men ofta blir kurserna fullbokade tidigt.
Höststart 2024:
Orientation: ca 1/10
Kursdatum: 9/10 – 9/3 2024
Ansökningsperiod: 9/1-26/5 2024, men ofta blir kurserna fullbokade tidigt.
Liknande kursdatum för 2025.
Lovdagar 2024: Golden Week 29/4-3/5, nationella helgdagar samt jullov ca 2 veckor.
På KICL kan du studera japanska 6 månader – 2 år. Språkkurserna startar två gånger per år, i april och oktober. Mellan de två terminerna är det omkring en månads lov. Även andra lov förekommer. Varje termin har ca 19-20 kursveckor.
Språkkursen inleds med ca en veckas obligatorisk ”orientation” (test, introduktion, välkomstarrangemang mm).
Vårstart 2023:
Orientation: ca 3/4
Kursdatum: ca 11/4 – 8/9
Ansökningsperiod: 11/7-9/11 2022
Höststart 2023:
Orientation: ca 2/10
Kursdatum: ca 9/10 – 1/3 2024
Ansökningsperiod: 9/1-26/5 2023
Liknande kursdatum för 2024.
Lovdagar 2023: Golden Week 1/5-5/5, nationella helgdagar samt jullov ca 2 veckor.
Tillbaka till toppen
Boende
Delad eller egen lägenhet
Vi samarbetar med en förmedling (S-rent) som kan hjälpa dig att boka boende i delad eller egen lägenhet.
Delad lägenhet
Du delar en lägenhet med ett par andra studenter och har eget rum. Lägenheterna har vanligen 3-4 sovrum som är på 8-12 kvadratmeter. I rummet finns säng, sängkläder, skrivbord, wifi och AC. I lägenheten finns gemensamt kök och badrum. I många fall ingår köksutrustning men du kan behöva komplettera med en del personliga saker.
Prisexempel: månadshyran ligger i snitt runt 40.000 JPY (ca 2.836 kr). Engångskostnad: 50.000 JPY (ca 3.545 kr). Kostnad för el, gas, vatten tillkommer, räkna med 10.000 JPY (ca 709 kr) per månad. Ibland mer under sommar/vinter, beroende på hur mycket du använder A/C. Även en japansk brandförsäkring är obligatorisk, kostnad ca 7.500 JPY (ca 1 kr) för ett år eller mindre. Du måste också ha en svensk reseförsäkring (vi skickar information).
Egen lägenhet
Lägenheterna är på 15-20 kvadratmeter och har AC, wifi, pentry och badrum med dusch. Rummen är utrustade med skrivbord, säng och sängkläder. Köksutrustning ingår inte men det är lätt och inte särskilt dyrt att köpa enkla startpaket. Wifi ingår.
Prisexempel: Månadshyran ligger i snitt runt 55.000 JPY (ca 3.900 kr). Engångskostnad: 50.000 JPY (ca 3.545 kr)). Kostnad för el, gas, vatten tillkommer, räkna med 10.000 JPY (ca 709 kr) per månad. Ibland mer under sommar/vinter, beroende på hur mycket du använder A/C. Även en japansk brandförsäkring är obligatorisk, kostnad ca 7.500 JPY (ca 532 kr) för ett år eller mindre. Du måste också ha en svensk reseförsäkring (vi skickar information).
Två personer som reser tillsammans kan boka en egen lägenhet tillsammans.
Studenthem
Skolan gör fördelningen på tre olika studenthem beroende på tillgänglighet. Du har ett eget rum på ”6-8 tatami-mattor” (dvs ca 11-12 m2). På ett av studenthemmen saknas kök men tillgång finns till micro och kylskåp, delad dusch/wc i korridor. På de andra studenthemmen har man egen dusch/wc samt kokvrå på rummet eller tillgång till gemensamt kök. Internet finns på alla studenthem. Studenthem bokas för 6 månader (kan ej förlängas).
Avståndet till skolan från studenthemmen är ca 15 minuter med cykel och 10 minuter med buss.
Kostnaden är ca 50.000 JPY (ca 3.545 kr) per månad samt engångskostnader på ca 140.000 JPY (ca 9.926 kr). Hela hyran för 6 månader betalas före inflyttning i samband med ansökan. Kostnad för elektricitet tillkommer, ca 7.000-8.000 JPY (ca 496 – 567 kr) per månad.
- Boende
Vanliga frågor om boende
På alla våra kursorter hjälper vi till att boka boende. Ordnar du eget boende kan vi alltid ge dig ett pris på enbart kurs.
I de flesta boenden är ankomstdagen söndag före kursens start och avresedagen lördag efter kursens slut, men det finns många undantag. Du får information med vår bekräftelse.
Du har alltid möjlighet att fråga oss om att boka extranätter men det är inget vi kan garantera.
Boende i familj
Om du bor i familj bor du som ensam svensk. Endast om skolan inte finner andra lämpliga alternativ kan det i undantagsfall inträffa att två svenskar placeras tillsammans. Givetvis får du också bo med en kamrat om du begär det. Ni kan också ha önskemål om att bo nära varandra.
Att bo i familj innebär ibland en familj med barn i varierande ålder. Men det är lika vanligt med ett äldre par eller en ensamstående dam med gott om utrymme och lust att prata!
Måltiderna i familj: Frukostpension innebär att endast frukosten är inkluderad. I halvpension ingår en måltid till, vanligen middag. Helpension inkluderar alla måltider. Lunchen består ofta av ett lunchpaket som medtas till skolan.
Bor du i familj kan du inte räkna med att kunna använda köket för egen matlagning, mer än om det anges i vår beskrivning av boendet eller om värden erbjuder dig det.
Självständigt boende
Många vill ha ett mer självständigt boende än i familj. Därför har vi särskilt valt ut många skolor som erbjuder delad lägenhet, studenthem eller skolans residens. På en del kursorter erbjuder vi även lägenhetshotell eller hus.
Att bo i delad lägenhet med andra studenter är ett populärt och prisvärt alternativ som bäst passar "unga vuxna". Du väljer eget eller delat rum och delar gemensamma ytor som kök och badrum.
Bor du i lägenhet eller annan inkvartering försöker skolorna göra en så bra blandning av nationaliteter och åldersgrupper som möjligt.
Tillbaka till toppen
Inspiration
Bildgalleri
Skolvideo
Reseberättelser
Yes!
Tillbaka till toppen
Priser
Pris endast kurs | |
6 månader | 24 425 |
1 år | 47 860 |
Tillägg/Tillval | |
Obligatoriska extrakostnader för inskrivning: | 7 470 |
Kursmaterial för 6 månader ca pris: | 1 120 |
Andra skolkostnader: | 2 015 |
Fritidsaktiviteter: | 1 270 |
Kostnad för boende se under “Inkvartering” | |
För visumansökan tillkommer en kostnad på: | 2 500 kr |
Nedan är priserna för 2023. De är samma 2024
Pris endast kurs | |
6 månader | 24 425 |
1 år | 47 860 |
Tillägg/Tillval | |
Obligatoriska extrakostnader för inskrivning: | 7 470 |
Kursmaterial för 6 månader ca pris: | 1 120 |
Andra skolkostnader: | 1 980 |
Fritidsaktiviteter: | 1 270 |
Kostnad för boende se under “Inkvartering” | |
För visumansökan tillkommer en kostnad på: | 2 500 kr |
Visuminformation
Språkresor kortare än 6 månader
För kortare vistelser än 6 månader (24 veckor) utfärdar skolorna vanligtvis inga underlag för studentvisum p.g.a. den långa byråkratiska process detta innebär. Istället får du vid inresan till Japan ett turistvisum som gäller 90 dagar. Du behöver alltså inte söka ett visum från japanska ambassaden före avresa.
Om du studerar mer än 90 dagar men max 6 månader, måste du förlänga ditt turistvisum genom att lämna Japan och sedan resa in igen. Det vanliga är att man t.ex. reser över en helg till Sydkorea eller Taiwan. Förutom att det kan vara en trevlig upplevelse, blir det vanligen mindre kostsamt än att uppfylla de krav som ställs för att få ett studentvisum.
När du bokar din flygresa bör du boka en ombokningsbar biljett med hemresa inom 90 dagar. När du sedan är i Japan och vet vilken dag du kommer att resa hem, bokar du om biljetten till ett senare hemresedatum.
Språkresor längre än 6 månader
Om du skall vistas i Japan mer än 6 månader (24 veckor) måste du ansöka om studentvisum. För detta krävs att du är ute i mycket god tid. Ofta krävs minst tre månaders framförhållning, men du kan kontakta oss för mer information om vilka möjligheter som finns om du är sent ute. Att söka studentvisum är också förknippat med kostnader. Skolans avgift för handläggningen av visumet är 2.500 kr - 3.500 kr beroende på skola samt en obligatorisk studerandeförsäkring.
Du får mer information om visum när du har bokat dig till en språkkurs i Japan.
Tillbaka till toppen